Sea Sentries ja Clean Data ideakilpailun voittajatiimit

  • Turku Business Region Ultrahackin voittajiksi nousivat Sea Sentries ja Clean Data
  • Toimeksiantajat, Meyer Turku ja KiiltoClean, jatkavat yhteistyön virittelyä useiden finaalin tiimien kanssa
  • Voittajat keräävät dataa käsihygienian tasosta ja parantavat risteilijöiden turvallisuutta 

Kansainvälinen Turku Business Region Ultrahack -ideakilpailu huipentui päättyneenä viikonloppuna pidettyyn finaaliin. Kilpailussa oli kaksi sarjaa, joissa etsittiin uusia näkökulmia ja ideoita toimeksiantajien liiketoiminnan kehittämiseen.

Turku Business Region Ultrahackin käsihygieniaan keskittyneessä KiiltoClean Oy:n toimeksiannossa voittaja oli Clean Data -tiimi.

KiiltoClean Oy:n toimeksiannossa tavoitteena oli käsihygienian kehittäminen. Yhtiön asiantuntijoista koostunut raati valitsi voittajaksi Clean Data -tiimin, jonka ideassa saippua-annostelijoista kerätään sensoreiden avulla tietoa käsihygienian tasosta.

– Infektioriskin kannalta kriittisissä paikoissa, esimerkiksi sairaalaympäristössä, voidaan Clean Datan idean avulla seurata miten hyvin käsihygienia toteutuu eri pisteissä. Voittajien ratkaisu on jo hyvin pitkällä ja sitä voidaan melko nopealla aikataululla lähteä testaamaan käytännössä. Lisäksi se on kestävän kehityksen kannalta erinomainen, sillä sitä voidaan soveltaa jo käytössä oleviin annostelijoihin, kertoo KiiltoClean Oy:n tutkimus-, kehitys- ja innovaatiojohtaja Oili Kallatsa.

Turku Business Region Ultrahackissa Meyer Turku Oy:n haastekisan voittajaksi nousi Sea Sentries -tiimi.

Toisessa, Meyer Turku Oy:n antamassa toimeksiannossa tavoitteena oli löytää henkilökunnan ja matkustajien risteilykokemusta uudistavia ideoita. Voittajaksi nousi Sea Sentries, jonka sovellus keskittyy risteilyjen turvallisuuden parantamiseen.

– Sea Sentries tarjoaa ratkaisua, jossa seurataan ja analysoidaan matkustajamassojen liikkeitä laivan tiloissa. Näin voidaan nopeasti puuttua poikkeuksellisiin tilanteisiin ja siten parantaa teknologiaa ja tekoälyä hyödyntäen kaikkien laivalla olevien turvallisuutta, kertoo Naval Architect Liina Pölönen Meyer Turku Oy:stä.

– Sea Sentries oli samalla se tiimi, jonka idea tämän finaaliviikonlopun aikana kehittyi eniten. He kykenivät viemään ideaansa meiltä saamiensa ohjeiden mukaiseen suuntaan.

Sekä Meyer Turku että KiiltoClean hyödynsivät nyt ensimmäistä kertaa hackathon-toimintamallia. Molemmissa oltiin tyytyväisiä kertyneisiin kokemuksiin.

– Kilpailu ylitti odotuksemme. Saimme paljon hyviä ideoita, jotka myös ruokkivat omia näkemyksiämme. Kaikilla finalisteilla on potentiaalia, ja kaikkien kolmen loppusuoralle päässeen kanssa jatkamme keskusteluja yhteistyön jatkosta, Oili Kallatsa sanoo.

Opimme uusia tapoja osallistaa ihmisiä, laajentaa verkostoja ja saimme puheyhteyksiä startupeihin ja myös yksittäisiin osaajiin. Alkujaan tähtäsimme ideoissa vuoden 2030 jälkeiseen aikaan, mutta lopulta useimmat ehdotukset ovat nopeasti eteenpäin vietäviä, summaa Liina Pölönen Meyerin kokemuksia.

Turku Business Region Ultrahackin järjesti Turku Science Park Oy yhteistyössä Ultrahackin kanssa.  Yhteistyökumppanina kilpailussa oli ohjelmistoalan yritys Vincit Oyj. Kilpailuun tuli määräaikaan mennessä 58 ideaa. Osallistuvat joukkueet olivat enimmäkseen Suomesta, mutta mukana oli myös yksi joukkue Filippiineiltä.