Turun Tiedepuistossa rakennetaan kasvua kunnianhimoisin tavoittein

  • Turun Tiedepuisto yhdistää huippuosaajat samalle alueelle
  • Yksi seudun kärkialoista, HealthTurku, hyötyy tiiviillä alueella syntyvistä kohtaamisista
  • Toimijat sanovat alueesta muodostuneen Euroopan paras ympäristö lääkekehitystyölle

Turussa kaupungin, yritysten ja korkeakoulujen yhteistyö kokoaa huippuosaamisen samaan paikkaan. Tämä on mahdollista vain harvassa kaupungissa: Viisi korkeakoulua, 400 yritystä sekä yliopistollinen keskussairaala aivan kaupungin keskustan tuntumassa, vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä rautatieasemalta. Turussa näin on. Tiedepuiston tiiviillä alueella opiskelee lähes 40 000 ja työskentelee 17 500 ihmistä.

Tiedepuisto on yksi Turun kaupungin kärkihankkeista. Tavoitteena on yli miljoonan kerrosneliön rakentaminen sekä 13 000 työpaikan ja 20 000 asukkaan houkutteleminen kampusympäristöön 2030-luvulle mennessä.

Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

– Aluetta kehitetään vaiheittain Kupittaalta Itäharjun suuntaan, jossa laajentumiselle ja investoinneille on tilaa, kertoo Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

Tiedepuiston alueella sijaitsee yliopisto-, yritys- ja terveyskampusten lisäksi esimerkiksi urheilukampus, ja suunnittelussa huomioidaan tiiviin rakentamisen ohella ympäristön viihtyisyys sekä liikenneyhteyksien kehittäminen.

– Tunnin juna kytkee toteutuessaan Tiedepuiston samaan työssäkäyntialueeseen pääkaupunkiseudun kanssa, ja matkaketju asemalta on nopea, Hintsanen sanoo.

Lääkekehitys, diagnostiikka, kuvantaminen ja biopankki ovat kampuksen strategisia painopisteitä. Ideana on ollut tehdä yritysten, korkeakoulujen ja sairaanhoitopiirin vuosia jatkunut innovaatioyhteistyö mahdollisimman helpoksi, ei yhdistää organisaatioita.

– Health Turku -brändin alla toimii yli sata yritystä, joista monet ovat syntyneet alueen korkeakouluissa. Meillä on ehkä maailman tiivein kampusalue. Olennaiset kohtaamispaikat ovat kaikki 500 metrin sisällä toisistaan, kertoo Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaani, professori Pentti Huovinen.

Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi startup-yhteisö SparkUp, yhteisöllinen työtila Werstas sekä Medisiina D, Turun yliopiston, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja Turun ammattikorkeakoulun yhteinen lääketieteen opetuksen, tutkimuksen ja diagnostiikan uusi synergiatalo. Jatkossa myös Turun yliopisto ja Åbo Akademi toimivat saman katon alla yhteisessä kemian rakennuksessa.

Turun yliopiston dekaani, professori Pentti Huovinen (oik.) ja HealthTurku -kokonaisuuden johtaja Tero Piispanen.

– Meidän vahvuutemme on se, että yritysten on helppo tavata hoitavia lääkäreitä, testata ideoita ja saada selville, millaisia tarpeita kehitystyössä tulee huomioida, Turku Science Park Oy:n Health Turku -kokonaisuudesta vastaava johtaja Tero Piispanen sanoo.

Hän iloitsee siitä, että alueelta löytyvät kaikki lääkekehitykseen tarvittavat palvelut, kuten viranomaishyväksytyt laboratoriot. Yritysten apuna on lisäksi tuotekehitykseen tarvittavia testialustoja.

– Asiakkaat eivät turhaan ole kehuneet tätä Euroopan parhaaksi lääkekehitysympäristöksi”.

Alkuperäinen juttu julkaistu Tulevaisuuden Suomi -julkaisussa toukokuussa 2018.

Havainnekuva: Turun kaupunki / Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy