Virolaisstartup Å Pitchin voittoon

  • SHIFTin oheistapahtumassa nähtiin 11 startupia Suomesta, Virosta ja Ruotsista
  • Voittanut virolaisyritys kehittää vetyä polttoaineena käyttävää polttokennogeneraattoria
  • Å Pitchistä kaavaillaan jokavuotista tapahtumaa

Toukokuussa businessfestivaali SHIFTin oheistapahtumana upeassa säässä järjestetty kansainvälinen Å Pitch keräsi toistasataa innostunutta seuraajaa Aurajoessa seilaavan Jakke Jokilautan kannelle. Tavallisesta poikkeavaan ympäristöön järjestettyyn pitchauskilpailuun osallistui 11 yritystä, jotka tulivat Suomesta, Virosta ja Ruotsista. Turku Science Park Oy:n järjestämän ja Turun kaupungin, Turun Yrittäjät ry:n, Turun Yrittäjien säätiön, Werstaan, Varsinais-Suomen liiton ja Turku Science Park Oy:n sponsoroiman kilpailun pääpalkintona oli 6000 euroa rahaa sekä työpiste seitsemän kuukauden ajaksi yhteisöllisessä Werstas-työtilassa.

Voittajaksi nousi virolainen PowerUp Energy Technologies Inc.

– Yritys on kehittänyt kannettavan, kevyen ja ympäristöystävällisen polttokennogeneraattorin. Luotettavalle, tehokkaalle ja täysin päästöttömälle virtalähteelle on tilaus tulevaisuuden markkinoilla, kertoo Sami Uusitalo Turku Science Park Oy:stä.

Kilpailun kakkoseksi ja viiden kuukauden työtilan saajaksi valikoitui turkulainen myTrueSound, joka kehittää seuraavan sukupolven 3D-audiomoninpelejä sokeille ja heikkonäköisille.

Kolmas palkittu oli Ruotsin Västeråsista kisaamaan saapunut Wopify, joka on kehittänyt tekoälyä hyödyntävän, työpaikkoja etsiviä ja työnantajia yhdistävän mobiilisovelluksen.

Å Pitchin voittaja, PowerUp Energy Technologies Inc., palkittiin 6000 euron rahapalkinnolla Jakke Jokilautalla käydyn kisan päätteeksi.

– Oli mukava nähdä korkealaatuisia pitchejä eri maista ja eri aloilta. Pitchaajat suoriutuivat ihailtavasti vähän poikkeavista, miksei haastavistakin olosuhteista. Palaute omintakeisesta ja rennon innostuneen ilmapiirin pitchauskisasta on ollut todella hyvää, ja tästä jatketaan kokemusta rikkaampana ensi vuonna, kertoo Johanna Puhtila Turku Science Park Oy:stä.

Tuomaristossa istuivat markkinointiammattilainen, tutkija Sonja Lahtinen, teknologia-asiantuntija Patrick Halford, Microsoft Flux -yhteisön Oki Tåg ja kokenut IT-yrittäjä Petri Kalske.