Kansainvälinen bio- ja kiertotaloustapahtuma toukokuussa Turussa

  • Ensimmäinen SmartCHEM summit järjestetään Turussa toukokuussa
  • Puhujina tapahtumassa on bio- ja kiertotalouden edelläkävijäyrityksiä, startupeja sekä kansainvälisiä vieraita
  • Tapahtuma on osa Euroopan suurinta vuosittaista ympäristöalan tapahtumaa EU Green Weekiä

Toukokuun SmartCHEM summit 2018 esittelee uusimpia biopohjaisia innovaatioita sekä miten sivuvirroista tehdään uutta bisnestä. Puhujia ovat mm. BASF:n Pohjoismaiden johtaja Tor Stendahl ja Nesteen tutkimus- ja teknologiajohtaja Petri Lehmus, jonka puheenvuorossa kuullaan Ikean ja Nesteen yhteistyöstä. Biohajoavan kelmun kehittänyt Welmu International kertoo yrityksen kasvutarinan yliopistokeksinnöstä kaupalliseksi tuotteeksi. Seminaariosuuden jälkeen järjestetään mini-hackathon, jossa yritysten johdolla ratkotaan biopohjaisen tuotannon haasteita.

Bio- ja kiertotaloudesta odotetaan kansallisella ja eurooppalaisella tasolla talouskasvua. Kasvun lähteet on osittain tunnistettu. Yritysten haasteena on löytää paikka uusissa arvoverkostoissa sekä tuotteiden markkinoille tuonnissa.

– Biotalous on paljon enemmän kuin metsäteollisuutta ja kiertotalous paljon enemmän kuin kierrätystä. Molemmissa talouden uusissa malleissa on kyse jalostusarvon nostamisesta ja immateriaalisen lisäarvon luomisesta biopohjaisille raaka-aineille ja jätteiksi luokitelluille materiaaleille, kertoo liiketoiminnan kehittämispäällikkö Linda Fröberg-Niemi SmartCHEM-seminaarin järjestävästä Turku Science Park Oy:stä.

Lupaavia uusia tuotteita ovat esimerkiksi erilaiset puupohjaiset biokomposiitit ja nanoselluloosaan ja ligniiniin pohjautuvat tuotteet. Kemian avulla tuotteiden jalostusarvoa pystytään nostamaan merkittävästi. Bio- ja kiertotalouden toteutuminen edellyttää toimialarajat ylittävää yhteistyötä.

Reeta Huhtinen, Annika Myrsky ja Linda Fröberg-Niemi rakentavat SmartCHEMistä bio- ja kiertotalouden uutta kansainvälistä huipputapahtumaa Suomeen.

 

– Suomen ja Turun vahvuutena on paitsi puu- ja luonnonmateriaalikemia, myös kemianalan ja materiaalitieteen vahva osaaminen. Tämä näkyy uusia ratkaisuja bio- ja kiertotalouteen tuovien startup- ja kasvuyritysten suurena määränä, Fröberg-Niemi sanoo.

SmartCHEM summit -tapahtuma järjestetään Turussa, vierailu- ja innovaatiokeskus Joessa 22.5. Se tuo yhteen kansainväliset suuryhtiöt, startupit sekä yliopistot osaksi laajempaa toimialat ylittävää verkottunutta talouden mallia. Tapahtuma on samalla SHIFT-businessfestivaalin maksuton sivutapahtuma.