Akkurate tähtää maailmalle

  • Kaarinalainen startup-yritys Akkurate on kerännyt 500 000 euron rahoituksen
  • Yhtiö tähtää Aasian markkinoille
  • Akkurate hyödyntää laajasti mm. oppilaitosyhteistyötä ja kansainvälistymisverkostoja

Kaarinassa toimiva Akkurate on vuoden vanha startup-yritys, jonka tiimillä on kuitenkin yhteensä jo yli sadan vuoden työkokemus litiumioniakkujen kehittämisestä, tuotantoketjusta ja koko elinkaaren hallinnasta. Yritys keräsi ensimmäisellä rahoituskierroksellaan 500 000 euroa pääomasijoittajilta ja yksityissijoittajilta.

Akkuraten toimitilat ovat kuin Myytinmurtajat-ohjelmasta. Li-ion -akkujen testaamista, optimointia ja analysointia varten yrityksen omasta laboratoriosta löytyy satoja akkuja ja kilometrikaupalla kaapelia sekä mm. kokonainen räjähdyksenkestävä kontti akkujen turvatestejä varten. Sijoittajien kiinnostus kertoo, että Akkuraten ammattitaidolle ja laboratoriolle uskotaan olevan tulevaisuudessa yhä enemmän kysyntää.

– Akkujen määrä ja koko kasvavat jatkuvasti, ja akuille avautuu tulevaisuudessa yhä uusia käyttökohteita. Sähköajoneuvot, mobiililaitteet, esineiden internet ja energian varastointi vaativat kaikki osaltaan luotettavia, tehokkaita ja turvallisia ratkaisuja, toteaa Akkuraten toimitusjohtaja Mika Kanninen, yksi yrityksen perustajista.

– Rahoituskierroksella sijoittajiksi lähtivät mm. jo alusta asti Akkurateen sijoittanut suomalainen Lifeline Ventures sekä Suffice international Hong Kongista. Tämän lisäksi mukaan saatiin Lappeenrannan teknillisen yliopiston sijoitusyhtiö Green Campus Innovations sekä kovan luokan yksityissijoittajia, joilla on rautainen osaaminen teollisuudesta ja liike-elämästä. Saimme rahan lisäksi todella arvokasta osaamista Akkuraten taustajoukkoihin, kertoo Kanninen.

– Tämä on jälleen erinomainen esimerkki siitä, miten yliopistolähtöisen tutkimuksen avulla voidaan kehittää uutta liiketoimintaa, toteaa Green Campus Innovationsin toimitusjohtaja Pertti Miettunen.

Akkurate keräsi rahoitusta ja tähtää nyt kansainvälisille markkinoille.

– Olemme ylpeitä siitä, että voimme osallistua Akkuraten kaltaisten huipputason kasvuyritysten kehittämiseen sekä LUT:in kansainvälisesti korkealuokkaisen tutkimuksen että suoran pääomasijoituksemme kautta.

Kasvupotentiaali Aasiassa

Ensimmäisen toimintavuotensa aikana Akkurate on työskennellyt lukuisten eri alojen yritysten kanssa kulutuselektroniikasta sähkölauttoihin.

– Näemme kasvupotentiaalimme olevan nimenomaan isoissa akkujärjestelmissä, Mika Kanninen sanoo. – Tulevaisuudessa tähtäämme maailmalle ja etenkin Kiinan sähköistyvän liikenteen luomat valtavat akkumarkkinat ovat tavoitteenamme.

Kanninen muistuttaa, ettei sähköistyvän liikenteen megatrendi tarkoita vain autoja, vaan yhä kasvavassa määrin laivoja, lauttoja, rekkoja, työmaakoneita sekä kaivoskoneita, joissa ollaan Kiinan johdolla siirtymässä dieselistä sähköön.

Tähtäimessä diagnostiikan kehittäminen

Mika Kannisen mukaan Akkurate tähtää maailman johtavaksi ohjelmistoyritykseksi erityisesti ns. suurten akkujen diagnostiikassa. Akkuraten vahvuus on yrityksen henkilöstö, jossa on edustettuna erittäin kova tiimi eri alojen eksperttejä akkujen ja niiden hallintaohjelmistojen kehittämiseen.

– Rahoituskierroksen lisäksi olemme käynnistäneet tutkimushankkeen akkujen diagnostiikasta Business Finlandin tukemana. Tavoitteena on saada tutkimusprojekti vietyä maaliin tämän vuoden aikana, Kanninen kertoo.

Akkurate on mukana myös Euroopan komission alullepanemassa EU Battery Alliance -työryhmässä, jonka tavoitteena on eurooppalaisen akkuteollisuuden kilpailukyvyn turvaaminen tulevaisuudessa. Lisäksi yritys tekee yhteistyötä mm. Aalto-yliopiston ja Turun AMK:n sekä Lappeenrannan yliopiston kanssa akkuihin liittyvän tutkimuksen parissa.

– Haluamme olla tukemassa suomalaista koulutusta ja teemme aktiivisesti yhteistyötä eri oppilaitosten kanssa. Näin haluamme osaltamme olla edesauttamassa suomalaisen akkuosaamisen kehitystä ja tietenkin kasvattaa itsellemme tulevaisuuden tekijöitä, sanoo Mika Kanninen.

Akkurate on vuonna 2016 perustettu riippumaton suomalainen teknologiayritys, jonka toimitilat ja laboratorio sijaitsevat Kaarinassa. Akkurate tarjoaa Li-ion-akkujen testaus-, optimointi- ja analysointipalveluita suomalaisille ja kansainvälisille eri alojen yrityksille kulutuselektroniikasta liikenneratkaisuihin.