Rolls-Royce avasi tutkimus- ja kehityskeskuksen Turkuun

  • Uusi keskus kehittää etäohjattujen alusten teknologioita
  • T&k-keskuksessa on myös teknologioita yhtiön sidosryhmille esittelevä kokemuskeskus
  • Rolls-Royce työllistää yli 50 000 henkilöä 50 maassa. Yli 16 500 näistä on insinöörejä

Rolls-Royce on avannut huippuluokan tutkimuskeskuksen Turkuun. Keskuksessa kehitetään teknologiaa, jota Rolls-Royce ja sen kumppanit tarvitsevat muuttaessaan yhä vahvemmin autonomiaa hyödyntävää merenkulkualaa globaalisti.

Uusi tutkimus- ja tuotekehityskeskus sisältää myös kokemustilan, jossa esitellään autonomisten ja etäohjattujen alusten jo esiteltyjä sekä kehitysasteella olevia teknologioita.

Rolls-Roycen T&K-keskus vahvistaa Suomen sitoutumista autonomisen liikenteen kehittämiseen. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner kommentoi:

– Maailmalla on suurta kiinnostusta autonomisiin aluksiin ja kulkuneuvoihin tulevaisuuden kuljetusvälineinä. Rolls-Roycen autonomisten alusten T&K-keskuksen avaaminen merelliseen ja teknisistä innovaatioista tunnettuun Turkuun auttaa meitä saavuttamaan tavoitteemme Suomen kuljetussektorin digitalisoinnissa.

Tuotekehityskeskus antaa Rolls-Roycelle ja sen kumppaneille mahdollisuuden toteuttaa projekteja, jotka keskittyvät autonomiseen navigointiin, maissa olevien etäohjauskeskusten kehittämiseen sekä tekoälyn hyödyntämiseen tulevaisuuden autonomisten ja etäohjattavien alusten toiminnoissa.

– Tuotekehityskeskuksessa kaikki sidosryhmämme, kumppanimme ja asiakkaamme pääsevät näkemään, miltä tulevaisuuden etäohjattu ja autonominen merenkulku voisi näyttää ja myös luomaan näiden tulevaisuutta. T&k-keskuksessamme olevan kokemuskeskuksen tarkoituksena on esitellä asiakkaillemme kouriintuntuvia etuja teknologiasta, jota usein pidetään abstraktina, Rolls Royce Marinen pääjohtaja Mikael Mäkinen

Kokemustilassa on useita vuorovaikutteisia esittelypisteitä, joilla Rolls-Royce esittelee nykyisiä ja tulevia teknologioita. Näillä kehitettävillä teknologioilla edistetään autonomisen merenkulun uusien sääntöjen ja standardien kehittämistä ja käyttöönottoa.

– Keskuksen avulla voimme kommunikoida selkeämmin kyvyistämme, joita meillä on jo tänä päivänä ja joita kehitämme tulevaisuudessa. Se keskittyy täysin kehittämään ratkaisuja, joiden avulla meriteollisuus voi siirtyä sujuvasti digitaaliseen aikakauteen. Autonominen merenkulun ekosysteemi avaa ennennäkemättömiä mahdollisuuksia, sanoo Rolls-Roycen Karno Tenovuo, Vice President, Ship Intelligence.

Keskuksen virallisen avajaisseremonian suoritti ministeri Anne Berner vierellään Rolls-Royce Marinen pääjohtaja Mikael Mäkinen. Vieraiden joukossa olivat muun muassa työ- ja elinkeinoministeriön pääjohtaja Ilona Lundström (2. vas.), Turun kaupunginjohtaja Minna Arve (oik.) ja Business Finlandin pääjohtaja Pekka Soini (vas.).