Kiinalais-suomalainen IRON SKY: THE ARK -elokuva päättää kuvauksensa Turkuun

  • Av-alan tuotantokannustimella oli iso rooli kuvausten Suomeen saamisessa.
  • 25 miljoonan dollarin tuotanto hyödyntää niin suomalaista osaamista kuin kuvauspaikkoja
  • Turussa kuvauspaikkana toimii Turun Akatemiatalo

Andy Garcian ja Malla Malmivaaran tähdittämä, Timo Vuorensolan ohjaama ja Max Wangin ja Tero Kaukomaan tuottama Kiina-Suomi-Kanada -yhteistuotantona toteutettava, ympäristökysymyksiä ratkova tieteistoimintaseikkailu Iron Sky: The Ark (钢铁苍穹.希望岛) rantautuu lähes neljän kuukauden Kiinan kuvausten päätteeksi Suomen Turkuun.

Turussa kuvataan elokuvaan keskeinen kohtaus, jossa salaperäinen Illuminati-järjestö kokoontuu punomaan juoniaan. Miljööksi on valikoitunut Turun Akatemiatalo, joka toimii Saksan Alpeilla sijaitsevan luksushotellin juhlasalina. Alun perin Keski-Euroopan Alpeille kaavaillut kuvaukset saatiin tuotua Suomeen Business Finlandin hallinnoiman av-alan tuotantokannustimen ja Länsi-Suomen elokuvakomission rahoituksen turvin.

Tuotantokannustin tarjoaa kilpailukykyä niin suomalaiselle av-alan osaamiselle kuin Suomelle tuotantojen kuvauspaikkana. Vuoden 2017 alussa Suomessa käyttöön otettu av-alan tuotantokannustin on maksuhyvitysjärjestelmä, jossa tuotantoyhtiö saa maksimissaan 25 % palautusta kaikista Suomen alueella maksetuista palkoista ja palveluostoista. Tuotantokannustinta markkinoitiin ensimmäisen vuoden aikana kymmenissä kansainvälisissä elokuva-alan tapahtumissa, joissa Suomen se sai erinomaista palautetta. Kannustimeen varattu 10 miljoonaa euroa myönnettiin kokonaan jo kesäkuun 2017 loppuun mennessä.

Tuotantokannustin tärkeä alalle

Iron Sky: The Ark on yksi kahdestakymmenestäneljästä tuotannosta, joita rahoitettiin viime vuonna. ”Tuotantokannustin on parasta, mitä alalla on tapahtunut vuosiin. Isot studiot ja tuotantoyhtiöt ovat vihdoin kiinnostuneita Suomen tarjoamista mahdollisuuksista. Näissä neuvottelupöydissä emme olisi ilman tuotantokannustinta”, sanoo Länsi-Suomen elokuvakomission elokuvakomissaari Teija Raninen.

Iron Sky: The Ark-elokuvan 25 miljoonan dollarin tuotantobudjetti on rahoitettu täysimääräisesti Kiinasta. Iron Sky Universen kiinalaiset kumppanit ovat China Film Croup, Jiabo Culture Development ja Pan Pan Pictures. Lisäksi mukana on kanadalainen Longevity International Enterprises Ltd. Suomalaista osaamista elokuvaan tuovat ohjaaja Timo Vuorensolan, tuottaja Tero Kaukomaan ja näyttelijä Malla Malmivaaran lisäksi kuvaaja Mika Orasmaa sekä säveltäjä Tuomas Kantelinen sekä suuri joukko ammattilaisia Turusta.

Iron Sky: The Ark julkaistaan vuoden 2019 alkupuoliskolla.