Uusi opas pienten yritysten taloushallinnon digitalisoimisesta

Turun ammattikorkeakoulu on julkaissut oppaan sähköiseen taloushallintoon siirtyville. Opas on suunnattu erityisesti pienille yrityksille ja ammatinharjoittajille.

Digitalisoituminen, sähköinen asiointi ja pilvipalveluiden yleistyminen muuttavat merkittävästi yrityksen taloushallintoa. Digitalisaation hyötyjä ovat esimerkiksi sähköiset tietokannat ja palvelut, joihin päästään käsiksi vuorokauden ympäri paikasta riippumatta.

– Digitalisointi aloitetaan tyypillisesti siirtymällä sähköiseen laskutukseen, jonka jälkeen on luontevaa kehittää ketjua automatisoimalla esimerkiksi kirjanpitoa ja viranomaisraportointia. Useat viranomaiset edellyttävät sähköistä asiointia, mikä osaltaan edistää digitalisaatiota, laskentatoimen lehtori Pirjo Varanka Turun ammattikorkeakoulusta kertoo.

Käytännönläheiset ohjeet muutoksen tueksi

Oppaan tarkoituksena on alentaa digitaalisten palveluiden aloituksen kynnystä ja rohkaista yrityksiä ottamaan niiden hyödyt käyttöön. Opas soveltuu myös yksityishenkilöille sähköisen asioinnin tueksi.

– Sähköisten palveluiden käyttöönotto on helppoa eikä välttämättä vaadi merkittäviä taloudellisia uhrauksia, Varanka kuvailee.

Miten toimii sähköinen allekirjoitus? Miten siirtyä verkkolaskutukseen? Mitä tarkoittaa tietoturvallinen tunnistautuminen? Digitalous – opas sähköisen taloushallinnon käyttöönottajille vastaa näihin ja moniin muihin kysymyksiin.

Lisäksi opas esittelee pilvipalvelujen käyttömahdollisuudet sekä keskeisiä digitaaliseen asiointiin liittyviä lakeja ja säännöksiä. Ladattavan oppaan linkeistä pääsee suoraan palveluihin ja toimintoihin. Koska ala kehittyy ja palvelut muuttuvat nopeasti, lukija pääsee näin linkeistä käsiksi ajantasaisimpaan tietoon.

Opas on vapaasti ladattavissa verkossa ja se on mahdollista tilata maksua vastaan painettuna Turun AMK:n julkaisukauppa Lokista.