Suomalaisen life science -alan vienti vahvassa kasvussa

Suomalaisen terveysteknologia vienti vetää ja life science -osaaminen kiinnostaa maailmalla. Siitä huolimatta suomalaisten pääomasijoittajien rahat ohjautuvat muualle. Ruotsissa ja Tanskassa alan yritykset saavat kolme kertaa enemmän pääomia, harmittelee johtaja Tero Piispanen Turku Science Park Oy:stä. Piispasen katsaus toimialan kuultiin HealthBIO-tapahtuman avauksessa tiistaina 5.9.

HealthBIO-vuosiseminaari kokosi jälleen yhteen life science -alan asiantuntijoita

 

Suomalainen life science -osaaminen on maailmalla kysyttyä. Lääkkeiden ja lääkinnällisten laitteiden viennin arvo ylitti viime vuonna jo kolmatta vuotta peräkkäin kahden miljardin euron rajan. Vielä vahvemmalla kasvu-uralla on terveysteknologia, jonka vienti oli viime vuonna runsaat 2,1 miljardia euroa. Syvästä taloustaantumasta huolimatta viimeisen 20 vuoden aikana viennin arvo on viisinkertaistunut ja ylijäämä kymmenkertaistunut. Viime vuonna terveysteknologian kauppataseen ylijäämä ylitti miljardin euron rajan.

Luvut kertovat suomalaisesta huippuosaamisesta niche-markkinassa, joka kuitenkin on nopeasti kasvava ja yksi globaaleista megatrendeistä. Vaikka suomalaiset listautuneet life science -alan yritykset ovat pärjänneet kuluneen vuoden aikana keskimäärin hyvin, on sijoittajien trendinä investoida vakiintunutta liiketoimintaa tekeviin yrityksiin.

– Kansantalouden näkökulmasta olisi toivottavampaa, että sijoittajat näkisivät pidemmälle ja rahat löytäisivät siemenvaiheen yrityksiin – edustavat ne sitten terveysteknologiaa tai lääkekehitystä. Ruotsissa ja Tanskassa rahoituskierrosten keskimääräinen koko onkin kolme kertaa Suomea suurempi, sanoo kansainvälistymispalveluista sekä life science -toimialasta Turku Science Park Oy:ssä vastaava johtaja Tero Piispanen.

– Ulkomaista rahaa voitaisiin houkutella alan startup-yrityksiin, mikäli meillä toimisi kotimainen lead-sijoittaja, uskoo Piispanen. Hyvin kasvanut kotimainen yksityinen lääkäriasemabisnes on sentään saanut viimeisen kymmenen vuoden aikana runsaasti sijoituksia, mutta yritysten fokus on kotimarkkinoissa eikä viennissä.

Piispasen katsaus life Science -alan kuulumisiin kuultiin HealthBIO-tapahtuman avauksessa. Tänä vuonna jo 11. kertaa järjestetty HealthBIO-tapahtuma kokosi yhteen kolmatta sataa life science -alan yritysten ja tutkimusyhteisöjen edustajaa. Puhujina olivat tällä kertaa mm. Japanin suurimman lääkeyrityksen Takedan suomalaisen tytäryhtiön Takeda Oy:n Matthew Iles, toisen perinteikkään japanilaisyrityksen Shionogi & co:n Tomoko Toyosaki-Maeda ja Bayer AG:n biopankkitutkimuksen johtaja Arndt Schmitz.

Suomi on meille kansainvälisesti tärkeimpiä yhteistyömaitamme, kertoi Arndt Schmitz, Bayer Pharma AG:n biopankkitutkimuksen johtaja.

 

Tapahtuma toimii myös alan tärkeänä verkostoitumistilaisuutena. Kansainvälinen osallitustujajoukko kokoontuikin perinteiseen tapaan yhteiseen illanviettoon ensimmäisen päivän päätteeksi.

Shionogi&Co:n TomokoToyosaki-Makeda ja Olavi Pelkonen Oulun yliopistosta.

HealthBIO:n toinen päivä tarjosi mahdollisuuden kahdenvälisiin keskusteluihin

HealthBIO-tapahtuman toisen päivän perinteiseen partnerointitapahtumaan ”HealthBIO Partnering Event”:iin SparkUpissa osallistui tällä kertaa 33 yritystä. Kahdenvälisiä b-to-b -tapaamisia toteutui kaikkiaan 59. Yrityksiä osallistui tapahtumaan viidestä eri maasta mm. Japanista lääkekehitysyhtiö Shionogi ja Venäjältä lääketieteellisiä testejä tarjoava OCT.

Koko päivän kestäneiden tapaamisten lomassa pidettiin pienimuotoinen pitchauskilpailu, jonka voittajaksi selvisi Harri Sihto ja Sartar Therapeutics. Sartar Therapeutics on neljän tutkijan perustama lääkeyritys, joka kehittää täsmälääkettä pehmytkudoskasvainten hoitoon uusiokäyttämällä jo olemassa olevaa lääkettä.