SHIFTin Smart City -seminaari julkisti citybusiness.fi -portaalin

SHIFT-businessfestivaalin yhteydessä järjestetty Smart City -seminaari käsitteli julkisten ja yksityisten toimijoiden yhteistyötä urbaanien haasteiden ratkaisemisessa. Kuuden suurimman kaupungin yhteistyö avoimien innovaatioalustojen verkostossa jatkui uuden citybusiness.fi -innovaatioalustaportaalin julkaisulla.

Kuutoskaupunkien edustajat José Valanta (Vantaa), Teppo Rantanen (Tampere), Tuula Antola (Espoo), Marja-Leena Rinkineva (Helsinki), Juha Ala-Mursula (Oulu) ja Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell (oik.) keskustelivat Smart City -seminaarissa SHIFTissä.

 

6Aika Avoimet innovaatioalustat on yhteistyömalli, jossa Turku ja viisi muuta Suomen suurinta kaupunkia – Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere ja Oulu – yhdistävät omat innovaatio- ja kehitysympäristönsä avoimien innovaatioalustojen verkostoksi. Kaupungit haluavat näin tarjota yrityksille todellisia ympäristöjä ja oikeita käyttäjiä tukemaan uusien innovaatioiden ja tuotteiden kehittämistä, edistää markkinavuoropuhelun vakiintumista yritysten ja kuntien välille sekä tukea vientiyrityksiä ja invest-in aktiviteetteja tarjoamalla kansallisesti merkittävän kuuden kaupungin referenssialustan.

SHIFT-tapahtumassa kaupungit julkistivat innovaatioalustaportaalin www.citybusiness.fi. Sen kautta 6Aika-kaupungit markkinoivat innovaatioalustojaan yritysten tuotekehitys- ja innovaatiotoimintojen tueksi. SHIFTin yhteydessä esiteltiin myös yritysesimerkkejä innovaatioalustojen hyödyntämisestä.

– Citybusiness.fi tarjoaa fyysisiä ympäristöjä, ns. living labs -ympäristöjä ja testiverkostoja yritysten prosesseissa käytettäväksi. Sieltä yritykset voivat etsiä omiin tarpeisiinsa soveltuvia vaihtoehtoja, sanoi portaalia tilaisuudessa esitellyt 6Aika-hankepäällikkö Mika RantakokkoBusinessOulusta.

Tilaisuudessa pääsivät ääneen myös kaupunkien edustajat. He keskustelivat mm. niistä haasteista ja mahdollisuuksista, joita avoimet innovaatioalustat tarjoavat. Helsingin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva totesi kaupunkinsa olevan New Yorkin jälkeen maailman toiseksi parhaiten datavarantojaan avannut kaupunki. Oulun elinkeinojohtaja Juha Ala-Mursula peräsi sekä kaupungeilta että yrityksiltä lisää rohkeutta.

– Olemme olleet hyviä rakentamaan innovaatioalustoja ja ekosysteemejä, mutta emme ajattele vielä kansainvälisesti ajatellen riittävän ”isosti”. Olemme yhä liiaksi riskejä karttava kansakunta, Ala-Mursula totesi.

Espoon elinkeinojohtaja Tuula Antola totesi ainakin nuorten keskuudessa riskejä otettavan aiempaa rohkeammin. Hän myös toivoi työntekijöiden nykyistä useammin ja luontevammin vaihtavan työpaikkaa yksityisen ja julkisen sektorin välillä.

 

Keskiviikkona käynnistynyt SHIFT järjestetään nyt toisen kerran. Värikäs Turun Linnanpuisto sisälsi taidetta ja musiikkia sekä konttikylän lounge-alueineen. Ihmiset hymyilivät ja tervehtivät uusia ja vanhoja tuttuja – tapahtumaan osallistuu yli 2300 ihmistä. Lava-alueet täyttyivät heti aamusta innokkaista festivaalivieraista ja varsinkin Boardroom Challenge keräsi runsaasti kiinnostuneita paikalle. SHIFTin ja Turun Kauppakamarin Boardroom Challenge tarjosi upeaa Leijonan luola -tunnelmaa kiinnostuneille katsojille.